Dil gelişimi; sözlü iletişim becerilerinin uyumlu şekilde kullanılmasını kapsayan bir süreçtir. Konuşma, çocuğun isteklerini sözsel olarak ifade edebilme yeteneğidir. Ebeveynler, çocukların temel düzeyde iletişim kurma becerilerini destekleyecek ve geliştirecek çeşitli yöntemler uygulanabilir. Kitap okumak çocuğun hayal gücünü ve kelime haznesini güçlendirecektir. Böylelikle çocuk, kendini ifade edebilmesi için gereken sözcükleri kolaylıkla seçip kullanacaktır. Doğa gezilerinde, oyun parklarında, müzelerde, aile ziyaretlerinde, alışverişlerde ya da evde otururken çocuklarla daima iletişim halinde kalıyor olmak dil gelişimine fayda sağlayacaktır. Ayrıca nesnelerin isimlerini ve ne amaçla kullanıldıklarını sürekli olarak anlatmak yararlı olacaktır.
Doğumdan itibaren ilk 3 aylık sürede bebekler genellikle çevrede duydukları sesleri dinler. Bu aylarda bebeğe şarkılar söylemek ve uygun tonda konuşuyor olmak dil gelişiminin başlangıcına yarar sağlayacaktır. 1 yaşına gelene kadar taklit oyunları oynamak ve sorular sorarak konuşturmaya çalışmak eğlenceli öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte resimli hikayeler okumak da nesneleri kavramasında kolaylık sağlayacaktır. 1 yaştan sonraki dönemlerde iki sözcükle kendini ifade etme dönemi başlar. Bu dönemde çocuğun merak duygusunu tatmin edecek cevaplar vermek önemlidir. 2 yaşından sonraki dönemlerde ise çocuk ilkel cümleler kurmaktan çıkar ve kendini ifade edecek daha anlamlı cümleler kurar. Bu süreçte de çocuğa bilişsel ve zihinsel gelişimini destekleyecek aktiviteler yapabilir. Yaşına ve gelişimine uygun kitaplar okunup hayal gücünü geliştirecek sorular sorulabilir.
Dil gelişimi desteklendikçe gelişir. Bu süreçte çocuğa, teşvik edici yöntemler uygulamak oldukça fayda sağlamaktadır. Çocuğun sözlü olarak kendini ifade edebilmesi öğrenme sürecini de kolaylaştıracaktır. Çocuk dil gelişimini yeterli düzeyde gördüğünde konuşmaya başlayacaktır. Bu bağlamda çocuğa karşı cesaretlendirici davranmak ve bu süreçte anlayışlı olmak oldukça önemlidir.
Yazar hakkında