Yeni ve farklı bir çevreye alışmak bazı insanlar için kaygı verici olabilir. Bunu bir de çocuk gözünden inceleyecek olursak eğer, endişeli olmak doğal bir hal almaktadır. Her çocuk, okula uyum sürecini farklı şekilde yaşamaktadır. Çocuğun okula başlaması için ruhsal ve sosyal olarak hazır olması gerekmektedir. Bu şartlar yerinde olsa dahi, okula yeni başlayan çocukların bir kısmı okula gitmek istemeyebilir.
Okula adaptasyon ile ilgili olarak, aile ve öğretmen ile ilişkili durumların yanında çocuğun bireysel özellikleri de bu süreçte önem teşkil etmektedir. 1-3 hafta arasında süren alışma dönemi, normal olarak kabul edilir. En sık görülen uyum belirtileri; mide bulantısı, sinirlilik, ağlama ve içe kapanmadır. Okula adaptasyon sürecinde, aile ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir.
Ne Yapılmalı?
Hafta sonrasında ailelerin okul içinde beklemeleri, çocukların uyum süreçlerini zorlaştırmaktadır. Çocuğunuz gelmeniz için ısrarcı davranıyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu ve onun görevinin ise okula gitmek olduğunu anlatın. Bu durumda sorun yaşayan çocuklar için Rehberlik Servisi ile görüşülebilir.
Anne ve babalar çocuklarını okula bırakırken kararlı ve sabit bir tutum sergilemelidir. Ailenin kaygılı ya da üzgün oluşu aynı ölçüde çocuğa yansır. Bu durumdan kaçınılmalıdır.
Çocuğu, okula başlama sürecinin öncesinde akranlarıyla arkadaşlık edebileceği ortamlara yönlendirin. Eğer çocuğun oyun grubu deneyimi varsa, okulda sosyal çevre oluşturması da kolaylaşacaktır.
Okula başlayan çocuğun hayatı okul-ev arasından ibaret değildir. Bunu çocuğunuza açık bir dille ifade edin.
Çocuğa sağlık bir şekilde okul kavramı anlatılmalıdır. Gerçeklerden uzak, sadece çocuğun kaygısını giderecek açıklamalardan uzak durulmalıdır.
Çocuğunuzu okula gitmeye ikna etme çabaları, onun için alternatif bir yol olabileceği hissini uyandıracaktır. Okula gitmeme konusunda şansını deneyip ısrarcı davranabilir. Okul yaşantısına devam etmesi gerektiği çocuğa net bir şekilde anlatılmalıdır.
‘‘Okula gideceğin için heyecanlı mısın?’’ gibi sorularla çocuğunuzu daha fazla heyecanlandırmayın.
Okula başlama süreçlerinden önce çocuğa küçük sorumluluklar verilmelidir. Bu durum çocuğun özerkleşmesini ve ailesinden uzak kaldığı ortamlarda kendini yetersiz hissetmemesini sağlayacaktır.
Çocuğa öz bakımını kendisinin yapabileceği öğretilmelidir. Okulda bunu başaramayan çocuk okula gitmek istemeyecektir.
Öğreneceği yeni şeylerden bahsetmek çocukta olumlu bir duygu oluşturacaktır.
Ebeveynlerin kaygı ve stresle baş etme becerileri varsa, çocuk problemle karşılaştığında ailesinden öğrendiği becerileri kullanabilir. Bu da çocuğu çözüme kolay ulaştıracağından rahatlatıcı bir unsur olarak kabul edilebilir.
Ailenin okulu benimsemesi, okula güvenmesi ve bunu çocuğun yanında dillendirmesi çocuğun okula uyum sürecini kolaylaştırmaktadır.
Çocuğunuzu asla okulla korkutmayın. Çocuk öğrenmeye ve bilgi edinmeye kendini kapatabilir.
Ben okula gitmek istemiyorum diyen çocuğunuzla asla inatlaşmayın.
Okulu önceden gezmek çocuğun nereye gideceği konusunda fikir sahibi olmasını sağlayacaktır.
Öğretmenler deneyimlidir. Arkadaşlarıyla kaynaştırıp ortama alıştırmak için iyi bir yol olabilir.
Çocuğunuzun okulu benimseyip sevmesi dileğiyle…
Yazar hakkında